Over ons

10 jaar Meer van Lenten - De Noordse Woelmuis

Heeft u weleens van de Noordse Woelmuis gehoord? Tot het jaar 2000 wij nog nooit!  Laat staan dat we toen konden weten dat het dier vijf jaar lang een rol zou spelen in ons leven. 

Daarom nog één keer een korte terugblik op die woelige jaren die vooraf gingen aan de bouw van het restaurant Meer van Lenten. In de volksmond gedoopt tot Pannenkoekhuis, ‘de Woelmuis’.

In het jaar 2000 kregen wij de vergunning om een restaurant te bouwen aan de ZoutePoel. Vol enthousiasme waren we met twee partners aan dit grote avontuur begonnen. Alles leek mee te zitten; een gemeente die enthousiast meewerkte, een tekening die in één keer de goedkeuring kreeg en een aannemer die klaar stond om te beginnen. Maar toen…..

Tegenstanders van het bouwplan trokken opeens de Noordse Woelmuis uit de bibliotheek om de verleende bouwvergunning te hinderen. Ze hadden geen enkel argument om dit hard te maken. Er waren geen sporen van het dier aangetroffen. Helaas was de wet toen nog zo, dat de aanvragers van een bouwplan moesten bewijzen dat het bouwplan de flora en fauna ter plekke, geen schade zou ondervinden. De tegenstanders hielden vol tot en met een bodemprocedure bij de Hoge Raad. Maar toen kwam het verlossende woord. Na vijf jaar juridische strijd, veel publiciteit, spanning en onzekerheid kwam daar de voor de tegenstanders vernietigende uitspraak; het restaurant mocht gebouwd worden, er was en is geen enkele Noordse woelmuis aangetroffen, ook de overige flora en fauna kon geen last hebben van een te bouwen het restaurant.

De vlag ging uit en de bouw startte in volle vaart.

Vijf jaar na het verlenen van de bouwvergunning was het restaurant een feit.

Op 29 april 2005 stonden twee kleine jongetjes in blauwe overalls naast de nieuwe burgemeester Ella Schatz. Het was haar eerste officiële handeling. Ze mocht de deuren openen van restaurant Meer van Lenten. Ze pakte een kistje aan, maar wat nou? Het kistje was leeg, geen sleutel te zien. De jongens keken beteuterd, wat te doen? We bleken in een waar toneelstukje terecht zijn gekomen. Een deel van de filmcrew speelde mee om dit probleem op te lossen. Daar was Gerben Zonderland en die wist te vertellen dat de sleutel in handen was van de Nozem. De filmtweeling Hielke en Sietse gingen in de snelle Kameleonboot achter de Nozem aan. Bijgestaan door politie Zwart wisten ze de sleutel te bemachtigen en kon de Nozem ingerekend worden en naar het gevang gebracht worden. Maar ... Burgemeester Schatz was zo blij met sleutel en nog blijer met het berouw van de Nozem dat ze op deze feestelijke dag gratie verleende, de Nozem mocht naar huis.

De deur ging open en het feest kon beginnen. Een feest voor groot en klein dat in de late uurtjes duurde.

De kleine jongetjes, u begrijpt het misschien al, waren onze eigen zonen. Toen 6 en 2 jaar oud en nu kunnen we af en toe een beroep doen op de oudste bij topdrukte en sorteert de jongste  zo nu en dan de emballage. Fantastisch mannen, dat we zo op jullie konden en kunnen rekenen!

In de afgelopen tien jaar hebben we ook te maken gehad met wisselingen in ons team van medewerkers. Met veel oud-werknemers hebben we nog steeds een goed en warm contact. Iedereen had weer een eigen inbreng, waardevolle ideeën en bracht het Meer van Lenten weer verder in de ontwikkeling.

Dus Ineke, Luc, Liset, Nienke, Stephanie, Cor, bedankt voor jullie inzet van jaren in en rond Meer van Lenten. Derk, Christiaan, Jacob, Chris, Wouter, Jelte, Rowan, Gea, Nina, Nathalie, Ilse, Marjolein, Anja; de medewerkers van nu, fijn dat jullie er zijn en laten we er weer een mooi seizoen van maken met elkaar.

Twee medewerkers waren er toen en zijn er nu nog steeds. Marcel Martens, alweer tien jaar leidt hij de keuken. Ook voor hem begon het als een avontuur, maar nu na tien jaar is het een  zeer vertrouwd en fijne plek om te werken. Angelina de Jong, zwaait alweer tien jaar de scepter over de huishouding en is helemaal vertrouwd met de bediening. Ze kent heel veel gasten van naam en geniet nog steeds van haar taak en haar plek in het Meer van Lenten.

Tien jaar Meer van Lenten en precies deze maand  hebben wij het aandeel van onze partners overgenomen. Met hen hebben wij dit restaurant gerealiseerd. Fred en Foeke bedankt voor de vele jaren van  samenwerking. Af en toe was het niet gemakkelijk om door te zetten, maar met zijn vieren bleken we heel sterk te zijn.

Tien jaar Meer van Lenten. Het was er niet meer geweest, als u niet was gekomen. Dank voor uw vertrouwen, dank voor het mogen verzorgen van feesten, recepties, familiediners en bruiloften.  Dank voor uw komst. Blijf  komen, blijf meedenken, blijf vertellen, blijf mooie gebeurtenissen vieren, dat maakt het leven in en rond Meer van Lenten spannend, vrolijk en geeft het leven kleur, fleur en vrolijkheid.

Lieve mensen, vier het leven en als het kan, hou dan je gezicht in de zon, dan valt de schaduw achter je!

Op naar de volgende tien jaar!

Jeroen en Annette Lange.

Terherne, 29 april 2015.

 

 

 

Contactgegevens

Utbuorren 50
8493 MA Terherne

T 0566 689 280
E info@meervanlenten.nl

Route & contact

Nieuwsbrief

Blijf ons volgen:
Pagina delen
Sitemap Website en design door AddNoise internet & design